Eticaret Nedir ? Eticaret Çeşitleri Nedir ?

eticaret türleri nelerdir

Eticaret Nedir ?

Eticaret – diğer adı ile Elektronik ticaret – gerçek ya da sanal malların veya doğrudan hizmetlerin internet üzerinden yapıldığı ticaret türüdür. Bu ticaret türünde mal ve hizmetlerin üretimi ( ki bu sanal mal ve hizmetler için geçerlidir), tanıtımı, dağıtımı, satışı ve ödemesi gibi unsurların tamamı bilgisayar ağları üzerinden yapılmaktadır. Online ticaret olarak da adlandırılan eticaret, firmaların ihtiyaç duydukları tüketiciye en doğru ve hızlı şekilde ulaşmasını sağlayan bir yöntemdir. Bu açıdan verimli bir yöntem olduğunu söylemekte de fayda vardır. Hedef odaklı yapılan satışların bu ticaret yöntemi ile daha fazla imkan elde ettiği ise bilindik bir gerçektir. Gelin hep beraber Eticaret Blogumuzu inceleyelim

eticaret nedir

E Ticaret Nedir?

E ticaretin en kısa şekilde tanımlanmış hali budur; “Eticaret, firmaların ihtiyaç duydukları tüketicilere en doğru, hızlı ve verimli bir şekilde ulaşmasını sağlayan ticaret türüdür.” Bu ticaret türünde alım da, satım da, tanıtım da, pazarlama da internet ağları üzerinden yapılmaktadır.
Yani internet üzerinden satılışı yapılan bir ürünün tanıtımı yine internet üzerinden yapılmaktadır. Bazı durumlarda ödemenin internet üzerinden yapılması dahi zorunludur.
E- ticaretin bu denli gündemde olmasının nedenini küreselleşmeye bağlamak mümkündür.
Gelişen teknoloji ile beraber artan internet kullanımı dünyada var olan sınırları neredeyse ortadan kaldırmış durumdadır.
Bugün dünyanın herhangi iki farklı yerinde yer alan iki insanın birbirleri ile iletişim kurması, yan odadaki bir kişiye seslenmek kadar kolaydır.
Üstelik küreselleşmenin getirdiği avantaj, “iletişim” ile sınırlı değildir. Dünya küresel piyasaları da küreselleşmenin bu denli yaygın hale gelmesinden faydalanmışlardır.

eticaret-nedir
eticaret-nedir

Dünya küresel piyasalarının küreselleşmeden faydalanması şu şekilde olmuştur; dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan bir tüketici, dünyanın herhangi bir yerinde faaliyet gösteren bir tüketiciye birkaç tıklama ile ulaşabilir hale gelmiştir. Küreselleşmenin bu denli gündeme geliyor olmasının en temel nedenlerinden biri de budur. Yani bu durumu “kısır döngü” şeklinde nitelemek mümkündür. Küreselleşme, eticareti etkilemiştir çünkü küreselleşme ile birlikte insanların tüketim ürünlerine ulaşımı kolaylaşmıştır. Eticaret ise küreselleşmeyi etkilemiştir; çünkü bu denli rağbet gösterilen bir alanın sınırları ortadan kaldırmaması işten bile değildir.

E ticaretin en büyük faydalarından biri ise her fırsata açık olmasıdır. Reel dünyada sesini yeterince duyuramamış olan firmalar dahi online ticaret aracılığı ile amaçladıkları hedef kitleye ulaşma imkanı bulmuşlardır. KOBİ’ler, küçük çaplı firmalar, butikler ve bunlara benzer bütün işletmeler elektronik ticaret aracılığı ile aksiyon yaratabilmişlerdir. Dilerseniz bizden Eticaret sitesi alan müşterilerimizi inceleyebilirsiniz.eticaret

ETicaret Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Eticaretin geçmişinin 1980’li yıllara dayandığını söylemek mümkündür. İlk elektronik ticaret uygulaması sayılabilecek uygulama olan EDI yani Elektronik Veri İletişimi, bu yıllarda ortaya çıkmıştır. Siparişlerin elektronik ortamdan alınması EDI ile mümkün hale gelmiştir. Bununla beraber sistemin standartlarını ve yapılarını belirlemek için ANSI ve benzeri organizasyonlar ortaya çıkmıştır. Ancak bu sistemlerin ilk zamanlarda halka açık olmadığını söylemek gereklidir. İlk zamanlarda halka açık olmayan ve sadece firmalar arası işlemlerin daha net bir şekilde yürütülmesini sağlayan e-ticaret, ancak 1980 yılları sonunda halka indirgenmiştir.Eticaret Çeşitleri

ETicaret Çeşitleri Nelerdir?

B2B (Business to Business)

B2B iki işletme arası gerçekleşen bir online ticaret çeşididir. Bir firmanın başka bir firmadan sipariş vermesi ve bu firmayı “tedarikçi” veya “toptancı” olarak adlandırması buna örnek verilebilmektedir.

B2C (Businnes to Consumer)

En yaygın olan online alışveriş çeşididir. Bu yöntemde firmanın www uzantılı sitesine giden tüketici, beğendiği ürünü kolaylıkla sipariş verebilmektedir. Tüketicinin satın aldığı ürünü elektronik ortamdan takip etme imkanı vardır.

B2G (Business to Government)

E-ticaret için yalnızca firmalar ve tüketiciler arasında gelişiyor demek mümkün değildir. Kamu kuruluşlarının da ihtiyaç duyduğu birden fazla ürün vardır. Bu ürünlerin tedarik edilmesi işlemi de online alışveriş şeklinde gerçekleştirilebilmektedir.

G2C (Government to Consumer)

Vergi tahsilatı, güvenlik primlerinin ödenmesi gibi işlemleri kapsayan online alışveriş çeşididir. Bu çeşidin de zaman geçtikçe yaygınlaştığı bilinmelidir.

Content Protection by DMCA.com

2 Yorum

Ömercan Dinç
21 Nisan 2020

Hem görseller hem de konu başlıkları olarak çok güzel bir yazı. Açıklayıcı olması sebebiyle oldukça beğendim.

Yanıtla
Uğur Yılmaz
11 Şubat 2021

Mükemmel …

Yanıtla

Yorum Yap :)