Trendyol Nedir?
Türkiye’de faaliyet gösteren birden fazla online Pazar yeri mevcuttur. Trendyol da bu online Pazar yerlerinin önde gelenlerinden biridir. İlk açıldığı yıllarda özel alışveriş kulübü olarak faaliyet gösteren Trendyol, zamanla farklı firmalara da bünyesinde yer vermiştir. Günümüzde Trendyol üzerinden online ticaret yapan birden fazla firma mevcuttur. 20 milyona yakın kullanıcısı bulunan Trendyol, 1500 civarı kategoriyi de yine bünyesinde barındırmaktadır.
Trendyol Nasıl Çalışır?
Trendyol, yukarıda da belirtilmiş olunduğu gibi bir online Pazar yeridir. Bu platform, hem kendi üretmiş olduğu ürünlerin satışını yapmakta hem de başka firmaları bünyesinde istihdam etmektedir. Trendyol üzerinden kendi mağazasını açan firmaların ürünlerini 20 milyona yakın kişiye ulaştırma imkanları doğmaktadır.
Ülkede bu sistemde faaliyet gösteren tek platform Trendyol değildirBu platformalara aşağıda yer verilmiştir:
- Amazon
- Gittigidiyor
- N11
- Hepsiburada
Yukarıda verilmiş olan bazı platformlarda mağaza açma zorunluluğu söz konusu değildir. Oysa Trendyol’da satış yapmak isteyen kişilerin mağaza açmaları zorunludur. Mağaza açmak isteyen kişilerin gerekli başvuruları yapmış olması gereklidir.
Neden Trendyol?
Yukarıda da belirtilmiş olunduğu gibi mağaza açmadan bu platform üzerinden satış yapmak mümkün değildir. Mağaza açabilmek ise belirli şartlara bağlanmıştır. Ancak zorlayıcı bir yönü bulunmayan bu şartları yerine getiren kişiler, kendilerini avantajlarla dolu bir dünyanın beklediğini de bilmelidir. Online ticaret başlı başına avantajlarla dolu bir dünyadır. Bu avantajların Trendyol’u kapsayan yönleri ise aşağıda verildiği gibidir.
Trendyol’da Mağaza Açmanın Avantajları Nelerdir?
- Trendyol’da mağaza açarak geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak mümkündür. Yukarıda dile getirildiği gibi Trendyol’un 20 milyona yakın bireysel müşterisi bulunmaktadır. Trendyol’da satış yapmak, bu 20 milyon kişiye ulaşabilmeyi ifade etmektedir. Bu durum, bireysel eticaret sitesi kurmak isteyen kişilerin dikkate alması gereken bir durumdur. Çünkü bireysel eticaret sitesi için bir “hedef kitle oluşturma” zorunluluğu vardır. Oysa çeşitli online Pazar yerlerinin müşteri kitleleri zaten mevcuttur.
- Çoğu kişi eticaret pazar yerlerini markalaşma sürecine giden ilk adım olarak görmektedir. Bu durumun haklı yönleri mevcuttur. Bir online Pazar yeri üzerinden faaliyet gösteren firmanın zamanla eticaret pazar yeri kitlesine ek kendi kitlesi de oluşacaktır. Bu kitleyi memnun etmeyi başaran bir firmanın markalaşması, yükselmemesi söz konusu dahi değildir.
- Trendyol üzerinden satış yapmak isteyen kişilerin belki de en büyük avantajı rakip analizidir. Trendyol üzerinden mağaza açan firmalar, benzer alanlarda faaliyet gösteren firmaların eksilerini veya artılarını tartma fırsatı bulmaktadır. Bu durum mevcut firmaya “Ne yapmalı?” ya da “Ne yapmamalı?” soruları hakkında cevap verebilmektedir.
- Çoğu kişi yoğun rekabeti olumsuz bir durum olarak görmektedir. Bu durum kısmen doğru olduğunu söylemek mümkündür. Ancak gerekli önlemleri alan, gerekli çalışmalar yapan firmalar için rekabet başarıya giden merdivende bulunan en önemli basamaktır. Bilindiği üzere her sektörde faaliyet gösteren onlarca belki binlerce firma mevcuttur. Bu firmaların bir kısmı gerçekten hak ederek bir yerlere gelmiştir. Diğer bir kısmı ise sektörün getirisinin fazla olduğunu görerek adım atmaya karar vermiştir. Bu iki firmadan aynı başarıyı ve çalışmaları beklemek mümkün değildir. Tam da burada rekabet devreye girmektedir. Sektör ile ilgili herhangi bir bilgisi bulunmayan, sektörü kar marjı yüksek bir gelir kapısı olarak düşünen firma sahipleri ve firmaları yoğun rekabete dayanamayarak yok olmaktadır. Buna karşılık yaptığı için bilincinde olan, müşteri memnuniyetini uç boyutlara taşımayı planlayan firmalar yükselmeye devam etmektedir.[/vc_column_text]