Online Ticaret Pazar Yerleri
Günümüzde internetsiz ev neredeyse yoktur. Öyle ki her eve farklı yöntemler ile internet girdiği kesindir. Çağımızın internet çağı olması da zaten bunu gerektirmektedir. İnternette bu denli zaman geçirilmesi, her boş anda ele telefonun alınması zamanla akla şu soruyu getirmiştir “İnternetten nasıl para kazanabilirim?” Eticaret Ürün dışındaÖncelikle şunu söylemek gereklidir ki “İnternetten nasıl para kazanabilirim?” sorusuna verilebilecek birden fazla cevap vardır. Kişilerin internet alakası bulunmasına gerek olmadan her türlü yetenek ve becerilerini bir gelir kaynağı haline getirebilecekler birden fazla yöntem mevcuttur. Örneğin kişilerin metin yazarlığı yaparak para kazanma imkanları bulunmaktadır. Yazım kabiliyetine güvenen, araştırmayı ve yeni bilgiler edinmesi seven kişilerin internet üzerinden yazı yazarak para kazanmaları mümkündür. Buna ek fotoğraf çekmeyi seven kişilerin çekmiş oldukları fotoğrafları satarak para kazanmaları da mümkündür. “Ben bunların hiçbirini yapamam. Bunlar dışında nasıl gelir elde edebilirim?” diyenler için en net yöntem ise eticaret yöntemidir. Bazı kişilerin ne resme, ne yazıya ne de başka bir şeylere ilgisi olmayabilir. Ancak bu kişilerin de çok iyi oldukları bir alan vardır, ticaret! E ticaret tam da bu kişilere göredir. İnternet üzerinden online satış yapabilmenin birden fazla yolu vardır. Bu yollardan en yaygın ikisi şunlardır;
- Bir online pazar yeri üzerinden satış yapmak
- Bir eticaret sitesi kurmak
Şunu söylemek gereklidir ki, kişisel bir eticaret sitesi kurmak her zaman için daha avantajlıdır. Ancak bu avantajı elde edebilmek için de yine belirli bir süre eticaret Pazar yerleri üzerinden satış yapmak gereklidir. Türkiye’de var olan başlıca eticaret Pazar yerleri aşağıda verildiği gibidir;
- Sahibinden: Sahibinden.com sitesi, en yüksek tıklanma oranına sahip olan, e ticaret platformudur. En büyük görüntülenme oranı da yine bu platforma aittir. Bu platformun yüksek tıklanma oranlarına sahip olması akla satış oranlarının da yüksek olduğu düşüncesini getirmektedir ancak işin özü pek de öyle değildir. Sahibinden.com sitesinin sıfır ürün satışı yapanlara uyguladığı GET sistemi adı verilen ve %12’lere kadar komisyon talep edebilen bir uygulaması vardır. Komisyon oranının bu denli yüksek olması site satışlarını azaltmaktadır. Buna ek sitenin aktif olarak çalıştığı bir kargo şirketi mevcut değildir. Oysa internet üzerinden yapılan satışların büyük bir kısmı kargo şirketleri aracılığı ile alıcıya iletilmektedir. Bunun için sitenin en büyük dezavantajı demek mümkündür.
- Gittigidiyor: Sahibinden.com sitesinden sonra gelen ve zirveye aday olan bir platform olan Gittigidiyor, sahibinden.som sitesinin tam tersi özelliklere sahiptir. Öncelikle sitenin görüntülenme sayısı oldukça düşüktür. Tıklanma sayısının da aynı oranda düşük olduğu kabul edilmektedir. Oysa sitenin satış hacmi oldukça yüksektir. Bu da Gittigidiyor platformunu sektörün “en iyileri” listesine taşımaktadır. Bu platformun aktif olarak iş birliği yaptı 5 adet kargo şirketi bulunmaktadır. Bu, oldukça büyük bir avantajdır. Ancak bir dezavantaj vardır ki, o da komisyon oranlarıdır. Bu sitenin %10’lara kadar komisyon koyduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca bu platform üzerine bir e ticaret firması olarak faaliyet göstermek isteyen kişilerin belirli bir ücret ödemeleri gereklidir. Yani satıcı olarak bir e ticaret sitesi sahibi ücretlidir.
- N11: Liderlik yarışında yerini almış ola bir diğer platform n11’dir. N11 için sistemsel olarak Gittigidiyor’a benziyor demek mümkündür. Ancak bu platformun Gittigidiyor’dan ayrılan bir yönü vardır ki, o da satıcı olarak sadece firmaları kabul etmesidir. Bu sitenin komisyon oranları için yüksek demek de yine mümkündür. Neden n11.com makalemizi inceleyebilirsiniz.
- Trendyol: Trendyol Günümüzde en yaygın kullanılan online Pazar yerlerinden biridir. Belirli kargo ile anlaşmasının bulunması, bu platformun en büyük avantajıdır. Ancak “satıcı” sıfatı ile üye olmanın oldukça ağır şartlara bağlı olduğunun da belirtilmesi gereklidir.
- Hepsi Burada: İnternet alışveriş sitesi dendiğinde akla gelen isimlerden ilki Hepsiburada’dır. Hepsiburada, 2011 ve 2012 yıllarında ülkenin en sevilen markası seçilmiştir. 2013 yılında başarısını sürdürmeyi devam eden bu platform, “Yılın e-ticaret sitesi” olarak seçilmeyi başarmıştır. Firmanın bünyesinde faaliyet gösteren 1100 adet firma bulunduğu iddia edilmektedir. Seçeneğin bu denli bol olmasının dezavantajları olduğu gibi avantajları da vardır. Her şeyden önce firmayı markalaştırmak için Hepsiburada ideal bir platformdur.
- Morhipo: Birçok kişinin haberinin dahi olmadığı bir durum vardır ki o da şudur; Morhipo bir nevi Boyner’in internet sitesidir. Yani Morhipo’da birçok popüler markanın ürünleri bulmak, üstelik bu ürünleri indirimli bir şekilde satın almak mümkündür. Ancak online Pazar yeri bağlamında ele alındığında şunu belirtmek gereklidir ki, markalaşma sürecini hızlandırmak isteyen firmaların bu platformda yer bulması oldukça zordur. Çünkü bu site markalaşma sürecini atlatıp sektörde belirli bir konuma yerleşmiş olan firmalar ile işbirliği yapmayı tercih etmektedir.
- Amazon: Amazon, bünyesin altında satış yapmak isteyen kişilerde “firma olma şartı” aramayan bir platformdur. Bu bağlamda oldukça avantajlıdır. Öyle ki e ticarete merak salan, bu sektörden gelir elde etmek isteyen kişilerin ilk uğrak yeri de yine Amazon’dur
- EpttAvm: EpttAvm, son zamanlarda oldukça revaçta olan bir online Pazar yeri platformudur. Bilindiği üzere bu platform, PTT güvencesi ile 2012 yılında kurulmuştur. Platformun aylık 6 milyon tıklayıcısının olduğu açıklanmıştır. Bu platformda satış yapmak, mağaza açmak isteyen kişileri bekleyen üç büyük avantaj vardır; PTT adı altında satış yapıldığı için güven probleminin ortadan kalkması, Komisyon oranlarının ve kargo ücretlerinin oldukça düşük olması.