Eticaret – Dijital Dünyaya Geçiş
Dijital dünyada var olabilmenin birden fazla yolu vardır. Web siteleri, yerel girişler, çeşitli sosyal medya platformları ve mobil uygulamaları bu yollardan bazılarıdır. Bu temelli doğru bir şekilde oturtmayı başaran herkesin internet üzerinde kolayca yer edinebileceği bilindik bir gerçektir.
İnternet üzerinde var olmak dendiği zaman birçok kişinin aklına ilk olarak web sitesi açmak gelir. Ancak bu dijital dünyaya geçişin ilk adımı olamayacak kadar radikal bir düşüncedir. Çünkü internet üzerinde var olabilmek için ilk önce reel dünyada var olunduğunu kanıtlamak gereklidir. Bu sebepledir ki dijital dünyaya geçişin ilk aşaması Google My Business gibi yerel dijital dizinlere işletmeyi eklemektir.Yerel dizinlere işletmesini ekleyen kişilerin bir internet sitesine ihtiyaç duymadan arama motorunda görünmesi mümkündür. Ancak potansiyel müşterilerine ulaşmak için tanıtım yapmak isteyen işletmeler bununla yetinmeyebilir. Bu tür işletmelere de bir Facebook Sayfası açmalarını önerebiliriz. Facebook sayfası açan işletmeler, gerçekleştirmiş oldukları işleri görsel hale getirerek paylaşabilecek bu sayede potansiyel müşterilerinin fikir edinmesini sağlamış olacaklardır.
Yukarıda verilmiş olunan bilgiler akla bir web sitesine ihtiyaç olmadığı düşüncesini getirmemelidir. Web sitesi kurumsal ve profesyonel her firma için geçerlidir. Yine müşterilerin firmalar hakkında fikir edinmesi de web sitesi sayesinde sağlanmaktadır. Örneğin bir Facebook sayfasında işletmeye ait fotoğraflar ve iletişim bilgileri yer almaktadır. Ancak facebook sayfasında “SSS” kısmı yoktur. Ya da web sitesinde “blog” adı altında iş detaylarını iletmek mümkündür. Ancak facebook sayfasında böyle bir imkan söz konusu değildir ve şuanda E-ticaret sitelerinde mevcut olan ödeme sistemi henüz facebook ve diğer platformlarda mevcut değil.
Adım #1: Google Benim İşletmem Hesabı Oluşturmak
Google Benim İşletmem, Google üzerinden işletmesi aratılan kişilerin etkileşim elde etmesini sağlayan bir platformdur. Bu platform üzerinden işletme profili oluşturan kişiler hem arama motorunda hem de haritalarda yer almaktadır. Bu sayede işletme sahipleri hem çeşitli yerlerde yapılan yorumlara cevap verebilmekte, hem özel teklifler yayınlayabilmektedir. Yani Google Benim İşletmem sayesinde işletme sahipleri, işletmelerini internet üzerinden en iyi şekilde temsil edebilmek için gerekli optimizasyonların tamamını gerçekleştirebilmektedir.
Google benim işletmem üzerinden açılan işletme profili ile çalışma saatleri, adres, web sitesi ve telefon numarası gibi detayları müşterilerine iletme imkanı bulmaktadır. Bu sayede müşteriler ziyaret etmeyi düşündükleri işletmelerin uygunluk saatlerini, adreslerini ve iletişim bilgilerini kolaylıkla elde edebilecek, E-ticaret web sitesi üzerinden gerekli bilgileri temin ederek karar verebilecektir.
Bahsi geçen işletme hesabı, işletmenin tanınırlığını arttıracak bir hesaptır. İşletme sahipleri google işletme hesabı ile daha fazla kişiye ulaşabilecek, daha fazla tanınma imkanı elde edecektir. Yani bir işletmeyi basit bir e ticaret sitesi oluşturarak, kapsamlı bir web site oluşturarak ya da herhangi bir mobil uygulama tasarlayarak tanınır hale getirmek mümkündür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir unsur vardır ki, o da şudur; işletme hesabı güncel tutulmalıdır. Güncel olmayan bilgiler müşterilerin veya potansiyel müşterilerin işletmeye ulaşmasına engel olabilecektir. Buna ek promosyon ve özel teklif oluşturmak da önemlidir. İşletme, yalnızca kendisine özel bir kampanya oluşturarak cezp edici bir hale gelebilecek, bu sayede de hedef kitlesini genişletebilecektir.
Yerel işletme dizinine giriş ekleyerek, sosyal medya sitelerinde sayfa oluşturarak, basit veya e-ticaret olanağı sunan kapsamlı bir web sitesi ya da bir mobil uygulama tasarlayarak veya bunların hepsini bir arada yaparak bunu başarabilirsiniz.
Hangisini seçerseniz seçin, yaptığınız seçim, kullanıcıların sizi bulacağı, tanıyacağı ve sonunda müşteriniz olabileceği yerdir. Google My Bussines Diğer adı ile Google Benim İşletmem hesabı oluşturmak için BURAYI tıklayabilirsiniz ve dilediğiniz zaman bizlerden yardım talep edebilirsiniz.
Adım #2 Web Sitesi ve Hedef Kitle Planlaması
İnternet dünyasına var olmaya devam edebilmek için müşterilere hitap etmek gereklidir. Müşterilere hitap etmenin ilk yolu ise hedef kitle planlaması yapmaktır. Bu planlama faaliyet gösterilen alana göre yapılmalıdır. Örneğin mobilya sektöründe faaliyet gösteren bir kişinin yaş aralığı özellikle +25 civarı olmalıdır. 25 altı olan kişilerin mobilya sektörüne ilgi duyma oranı düşüktür. Bu sebeple 25 yaş altı kişilere hitap eden bir dil kullanmak, görselleri buna göre belirlemek mevcut hedef kitlenin de yok olmasına neden olacaktır. Site planlamasından kasıt ise müşteriden çok işletme sahibinin isteklerini temel almaktadır. Bu hususta işletme sahibinin kendisine “Müşterilerden beklentim nedir?” sorusunu yöneltmesi, gereklidir. Beklentisi telefonla arama almak olan bir işletmenin web sitesinde bu kısım ön planda olmalı, kullanıcıları buna göre yönlendirmelidir. Buna ek beklentisi müşteriyi doğrudan işletmeye çekmek olan kişilerin ise adres kısmını ön plana koyması gereklidir.
Web site tasarımı yaparken tasarımın kullanıcı dostu olması ve Tüm cihazlar ile uyumlu “responsive” olması gereklidir. Atlanmaması gereken bir diğer husus sitenin mobil versiyonunu da kurmak olmalıdır. Mobil versiyondan kasıt, doğrudan mobil uygulama tasarlamaktır. Tasarlanan mobil uygulama ve izin verilen bildirimler ile her an kullanıcıya firmayı hatırlatmak mümkündür