Xml Nedir, XML Bayilik, Xml Entegrasyonu Nedir ?

Eticaret xml

XML Nedir?

[XML Nedir ? EXtensible Markup Language (Genişletilebilir İşaretleme Dili) ifadesinin kısaltması olarak kullanılan XML, web sayfalarında kullanılan bir belge biçimlendirme dilidir. XML; bilgiye erişme, verileri ve uygulamaları kullanma, depolama, iletme ve görüntüleme işlemlerini kolaylaştırmak için platformlardan ve sistemlerden bağımsız olacak şekilde tasarlanan ve belli bazı formatları olan açık bir standarttır. Yani esasen XML, standart yöntemler kullanarak metin verilerini depolamak, işlemek ve paylaşmak için insanlar arasında yapılan bir anlaşma olarak tanımlanabilir. Genel tanımı daha iyi açıklayabilmek için öncelikle işaretleme dilinin (markup language) ne olduğunun bilinmesi faydalı olacaktır ve Eticaret sektöründe Xml Kolay ve Toplu ürün yükleme biçimidir.xml entegrasyon

XML Tam Olarak Neye Benziyor?

XML de en çok bilinen işaretleme dillerinden biridir. Peki, XML nedir, tam olarak neye benziyor ve yapısı tam olarak nasıl? XML dokümanı genel olarak “<” ve “>” işaretleri arasında yazılan başlangıç etiketi ile “<”, “>” ve aradaki “/” işareti ile oluşturulan bitiş etiketinin arasında bulunan verilerin oluşturduğu ağaç yapısıdır. Örneğin bir ileti ile ad, e-posta ve mesaj gibi bilgileri XML düzeninde aşağıdaki gibi gösterebiliriz:

 

Burada “ileti” kök öğedir (root element). Altındaki bilgiler de onun alt öğeleri yapraklarıdır (leaves). Çoğu zaman etiketlerin isminden başka attributes adı verilen nitelikleri de bulunur. Burada her bir metin ayrı ayrı etiketlendirilerek anlamlandırılmaktadır. Oluşturulan XML dokümanları beklendiği gibi iyi biçimlendirilmiş ise (well-formed) makineler tarafından da okunarak işlenebilir. XML özet olarak bu şekilde gösterilebilir ancak bunlara ek olarak XML’nin başka bir kilit noktası olan belge türü ile (Document type definition, DTD) belge türünün belirtildiğinin altını çizmek gerekiyor. XML’in söz dizimi ve genel geçer kuralları XML Söz Dizimi yazısında daha detaylı inceleyeceğiz.

XML’nin genel özelliklerini ve rolünü maddeler halinde görelim:

  • XML bir meta işaretleme dilidir. Yani XML ile herhangi bir uygulama için bir XML belgesinde verinin içeriğini ve içerdiği veri tiplerini tanımlayacak özel bir işaretleme dili tanımlanabilir.
  • HTML (HyperText Markup Language) ve XML’in her ikisinde de etiket kullanılmasına rağmen HTML verinin görünümünü tanımlarken XML verinin ne olduğunu tanımlar. XML yerine HTML kullanılamaz. Bununla birlikte HTML etiketleri içerisine XML verileri yerleştirilebilir.
  • XML platformdan ve sistemlerden bağımsızdır. İşletim sistemi ne olursa olsun, XML kullanacak şekilde oluşturulmuş her program XML verilerini okuyup işleyebilir.
  • Önceden tanımlanmış sabit etiketlere ve yapıya sahip HTML ile ortak özelliklere sahip birçok ortak nokta olsa da XML’nin genişletilebilir (extensible) olarak ifade edilmesinin sebebi XML’de sabit etiketlere bağlı kalınmaması, istenilen şekilde yeni etiketlerin oluşturulabilmesidir. Yani HTML’in kullandığı etiketler önceden belirlenmiştir, XML ise verilerin yapısını açıklamak için ihtiyacımız olan her etiketi oluşturmamıza izin verir.
  • XML öğelerinde tanımlama konusunda oldukça esnek olmakla birlikte birçok açıdan da oldukça katıdır. Etiketlerin nereye yerleştirilebileceğini, neye benzemesi gerektiğini, hangi eleman adlarının uygun olduğunu, özelliklerin elemanlara nasıl eklendiğini vb. söyleyen XML belgeleri için bir dilbilgisi sağlar. HTML ise ufak hataları çoğunlukla görmezden gelir ama XML’de boşluk karakteri dâhil her karakter önemlidir! Hiçbir hataya izin vermez.
  • XML’nin başka bir kilit noktası belge türü kavramıdır. Document type definition (DTD) adı verilen belge türü kavramı şudur: oluşturulacak XML dokümanlarının istenilen formatta oluşturulabilmesi için belgelerin de türlere sahip olduğu kabul edilir. Belge türünde gerekli kurallar tanımlanır ve XML dokümanı hangi DTD’yi kullanacağını kendi içerisinde belirtir. Bu konuya diğer yazılarımızda detaylandırıyoruz.
  • XML, hem insanların okuyabileceği hem de makinelerin okuyabileceği şekilde tasarlanmıştır.
  • XML bilgi depolama ve iletimi için sağlam ve dayanıklı bir format sağlar. Kanıtlanmış bir standartlar sayesinde sağlamdır, bu sayede de test edilip doğrulanabilir.
  • Eticarette Xml  Entegrasyonu Ürün aktarımı için kullanılmaktadır.
  • Xml ile kendi sitenizden veya pazaryeri mağazanızdan (örneğin n11 mağazanızdan) Xml listesi alıp kendi sitenize ve veya diğer sitelere  anlık aktarım sağlayabilirsiniz.

 

xml nedir

Xml Entegrasyonu Nedir ?

XML Entegrasyonu temel olarak müşteriler ve tedarikçiler arasında farklı formatların veya programlama dillerinin (genellikle XML) uyumlu olmasını sağlayan bir “çevirmen” görevi gören bir bağlayıcıdır.

XML Entegrasyonu e-ticaret sitelesi için bir e-ticaret sitesinde var olan tüm kategorilerin veya belli ürünlerin XML haline çevrilerek, bir diğer eticaret sitesine ve veya pazaryerine aktarılması ile  yapılan bir işlemdir. XML Entegrasyonları .xml dosyasının veya feed verilerinin türüne/cinsine göre zaman aralıkları ile entegrasyon sağlamaktadır.Bu zaman aralığı Aylık, Haftalık, Günlük ve Saatlik olarak planlanabilir.Saatlik olarak planlanması  sistemi yoracağından  Xml Entegrasyonu ile alınan verilerin güncelliğini korumak için Günlük planlama yapılmasını öneririz. Her gece 23:59 da Xml Entegrasyonu nu planlayabilirsiniz.

XML Entegrasyonu ile Tedarikçi firmanın veya sitenin Ürün bilgilerini, Barkod, Gtin, Stok, Fotograflar ve siparişler Xml entegrasyonu ile otomatik olarak entegre edilebilir.Xml entegrasyonu  Tedarikçi sitenin  B2B  Firmadan firmaya veya B2C Firmadan Müşteriye  ürünleri güncel ve anlık olarak aktarmasının en kolay yoludur. Bir çok firma Hem .xml hemde .xlsx (exel) ile veri paylaşımı yapmaktadır. Google da “Xml nedir” ve “Xml Entegrasyonu” diye aratınca detaylı bir bilgi olmadığından ötürü bu konu açıldı.

Xml Tedarikçi Firmaları

Xml Tedarikçi Firmalar ile anlaşarak  Sermayesiz, Stoksuz,  siz de Eticaret yapabilirsiniz. Aşağıda Eticaret sektöründe Xml Bayilik veren  Xml tedarikçi firmaları listeliyoruz  firmalar ile görüşüp sitemizin yönlendirdiğini belirtirseniz Komisyonlu satış ta komisyon oranınızı yüksek tutacaklardır.”Xml Tedarikçi Firmalar”  ve kategorileri  Eticaretteyim.com ‘da listelenmiştir.

UFİUcuz Fakat İyi

İçgiyim, Pijama, Gecelik, Fantezi iç giyim, Çorap, Lohusa, Hamile ürünleri, Emzirme Setleri

İletişim:
Web site: www.ufi.com.tr

Xml bayi site: ufiicgiyim.com

Email: info@ufi.com.tr

Gümüş Aksesuar

Gümüş Takı ve Aksesuar: Bay/Bayan Kolye, Zincir, Küpe, Bileklik, Bilezik, Broş, Yüzük, Şahmeran, Halhal, Hızma,

iletişim
Web Site: https://www.gumusaksesuar.com

Bayi Site: gumusaksesuar.com

Email: info@gumusaksesuar.com

Neden Komisyonlu satış veya Satış ortaklığı ?

Komisyonlu Satış Nedir ?

3 Comments

B****
15 Şubat 2020

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂 [Türkçe: Harika içerik! Süper yüksek kalite! Aynen böyle devam! 🙂 ]

Reply
Cafer Yılmaz
19 Ağustos 2020

Hocam Diğer kategoriler için xml bayilik veren firmaları da yazsaydın çok güzel olurdu

Reply
Süleyman A.
16 Ağustos 2023

Komisyonlu satış yapan müşterileriniz var ise linklerini iletirmisiniz.

Reply

Leave a Comment